top of page

Normativa

 

En aquesta secció podreu trobar el marc legislatiu en què es troba contextualitzada l'Educació Primària del sistema educatiu de les Illes Balears. No obstant, cal destacar que no tota la normativa que hi trobareu és vigent en l'actualitat, per la qual cosa hi trobareu més aviat una contextualització i evolució del sistema educatiu des del segle XIX fins a l'actualitat.

 

A continuació, trobareu el llistat de pàgines web a través de les quals podeu accedir a les diferents normatives. Aquestes estan ordenades segons la magnitud dels llocs als quals s'aplica cada una de elles. Així, per tant, en primer lloc trobareu aquelles normatives que tenen importància a nivell espanyol i després a nivell balear. A més, estan ordenades per ordre cronològic. És a dir, les més antigues es trobaran en primer lloc i les més actuals es troben en els darrers llocs dels diferents apartats.

 

 

A NIVELL ESPANYOL:

 

  • Constitució de 1812 (Art. 366-371): En aquests articles de la Constitució s'estableixen alguns dels principis del sistema educatiu espanyol, com poden ser: 1.- Obligació de l'existència d'escoles de primeres lletres ("Educació Primària") a tots els pobles d'Espanya. 2.-Creació d'universitats per a l'ensenyament de ciències, literatura i belles arts. 3.- Creació d'un òrgan d'inspecció de l'ensenyament públic. 4.- Llibertat d'expressió sense limitacions i/o responsabilitats, a excepció de les establertes per la legislació.

 

  • Informe Quintana (1814): Els seus principis ideològics es duran a terme mitjançant el Reglament General d'Instrucció Pública (1821). En ell es demana: la igualtat d'ensenyament, els mateixos mètodes d'ensenyament i la mateixa llengua (llengua castellana) per a tothom.

 

  • Reglament General d'Instrucció Pública (1821): Segueix les pautes de l'Informe Quintana (1814), però es diferencia d'aquest en alguns termes. A grans trets, permet l'existència d'un ensenyament públic i un de privat, i confirma la gratuïtat de la instrucció pública i afirma el principi de llibertat d'ensenyament.

 

  • Pla General d'Instrucció Pública (1836): Consolidà el sistema dual d'ensenyament públic i privat, així com la uniformitat i centralització del sector de l'ensenyament públic. 

 

 

  • Llei d'Instrucció Pública (1857) (Llei Moyano): En la instrucció primària es recull l'existència de dues etapes d'ensenyament (elemental i superior), el principi de gratuïtat relativa, els criteris sobre la financiació, selecció de mestres i regulació de les escoles normals de magisteri.

 

 

  • Constitució de 1978 (Art. 27.1-27.10): Aquest article està dividit en deu apartats: 1.- Tots tenen el dret a l'educació i es reconeix la llibertat d'ensenyament. 2.- L'educació té per objecte el ple desenvolupament de la personalitat humana en el respecte als principis democràtics de convivència i als drets i llibertats fonamentals. 3.- Els poders públics garanteixen el dret que assisteix als pares perquè els seus fills rebin la formació religiosa i moral que estigui d'acord amb les seves pròpies conviccions. 4.- L'ensenyament bàsic és obligatori i gratuït. 5.- Els poders públics garanteixen el dret de tots a l'educació mitjançant una programació general de l'ensenyament i la creacióde centres docents. 6.- Es reconeix a les persones físiques i jurídiques la llibertat de creació de centres docents. 7.- Els professors, els pares i els alumnes intervindran en el control i la gestió de tots els centres sostinguts per l'Administració amb fons públics. 8.- Els poders públics inspeccionaran i homologaran el Sistema Educatiu per garanti el compliment de la legislació. 9.- Els poders públics ajudaran als centres docents que reuneixin els requisits que la llei estableixi. 10.- Es reconeix l'autonomia de les Universitats.

 

 

  • Llei Orgànica d'Ordenació General del Sistema Educatiu (1990) (LOGSE): Reorganitzà el Sistema Educatiu espanyol proposant: 1) l'escolarització voluntària en el sector públic (des dels 3 anys). 2) l'ampliació de l'educació bàsica obligatòria  (fins als 16 anys). 3) la reducció del batxillerat a dos cursos. 4) la profunda reforma dels estudis de formació professional. 

 

 

 

 

A NIVELL BALEAR:

 

  • Govern de les Illes Balears. (2008). LOE. Currículum de les Illes Balears.  El Web Educatiu de les Illes Balears (WEIB). En aquesta pàgina podreu trobar el Decret d'Ordenació General (Decret 67/2008, de 6 de Juny); el Decret de Currículum (Decret 72/2008, de 27 de Juny); l' Annex (Decret 72/2008, de 27 de juny), pel qual s'estableix el currículum de l'educació primària a les Illes Balears; les Ordres (BOIB núm.142, de 29 de setembre de 2009; BOIB núm. 69, de 12 de maig de 2009; BOIB núm. 79, de 2 de juny de 2009; i BOIB núm. 2, de 3 de gener de 2009); i els Documents Oficials d'Avaluació (BOIB núm. 24, de 16 de febrer de 2009).

 

 

bottom of page